Direct naar de contentDirect naar de footer

Ben je een moderne ondernemer of accountant? Dan ben je gegarandeerd op zoek naar verschillende manieren om je bedrijf of kantoor verder te ontwikkelen, stroomlijnen en optimaliseren. Een van de belangrijke nieuwe trends waarmee je het verschil kunt maken, die vandaag de dag steeds meer aandacht geniet, is duurzaam boekhouden en ondernemen. Maar waarom zou je er als accountant of ondernemer mee starten? Hoe slaag je erin om duurzaamheid te integreren in de visie van je kantoor of bedrijf? En wat is de concrete meerwaarde voor jou persoonlijk? In deze blog, die de keynote van Dewi Vermeulen op Work Smarter voor jou samenvat, leggen we duurzaam boekhouden en ondernemen uitgebreid onder de loep en nemen we je mee in een groene wereld vol groeimogelijkheden! Let’s go!

Waarom wil je duurzaamheid als ondernemer of accountant omarmen?

Er zijn heel wat redenen aan te kaarten om als ondernemer of accountant in te zetten op duurzaamheid. Ten eerste is er de intrinsieke motivatie om een positieve impact op de wereld te hebben, door bij te dragen aan een betere, meer ecologische en milieubewuste toekomst. Daarnaast spelen de steeds strengere wet- en regelgeving én de groeiende vraag van klanten eveneens een cruciale rol om te gaan verduurzamen als accountant of ondernemer.

Naast deze intrinsieke motivatie, groeiende klantvraag en verplichting vanuit de overheid, haalt Dewi Vermeulen, Strategic Projects Director bij Visma I yuki, ook nog twee andere redenen aan in zijn keynote:

“Enerzijds speelt voor veel accountants en ondernemers een meer realistische, pragmatische focus op kostenbesparing een doorslaggevende rol om duurzaamheid te omarmen. Zeker in tijden van financiële onzekerheid, stijgende inflatie en uit de pan swingende energieprijzen valt dit eenvoudig te begrijpen. Anderzijds zijn er ook de visionairen, de early adopters, de thought leaders, die duurzaam boekhouden en ondernemen als een enorme opportuniteit beschouwen. Een nieuw speelveld vol untapped potential. Ze zien duurzaamheid als een enorme kans voor innovatie, voor groei en voor een sterkere concurrentiepositie in de markt.”

Je merkt het meteen: er zijn heel wat redenen aan te kaarten om duurzaam boekhouden en ondernemen serieus te nemen.

Wat is de concrete meerwaarde van duurzaamheid voor jou?

Duurzaam boekhouden en ondernemen genereert bijzonder veel meerwaarde voor je kantoor of onderneming. Dewi Vermeulen belichtte een vijftal concrete voorbeelden in zijn keynote, die we hieronder graag oplijsten:

  • Kosten besparen en meer efficiëntie verwezenlijken op de lange termijn 
  • Aanboren van nieuwe markten en aantrekken van nieuwe klanten
  • Opbouwen van een duidelijke reputatie en inspirerende merkwaarde
  • Verhogen van de betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers en klanten
  • Inzetten op innovatie en positioneren ten opzichte van de concurrentie

Hoe kan je duurzaam boekhouden en ondernemen integreren in je kantoor of bedrijf?

Spoiler alert: de integratie van duurzaam boekhouden en ondernemen gebeurt niet van vandaag op morgen. Het vormt immers een gradueel, geleidelijk proces, dat begint met een kritische meting waardoor je voldoende inzichten krijgt in je impact op het milieu. Op basis van deze analyse kan je vervolgens inzetten op verschillende verbeteringen, zoals groene energie, ecologische mobiliteit of duurzamere leveranciers en partners. Na verloop van tijd genereer je ook een voorbeeldfunctie voor je klanten, door ze te inspireren om óók duurzame keuzes te beginnen maken. Sta zeker ook stil bij de mogelijkheid om duurzaam boekhouden en ondernemen op te nemen in je eigen product of dienst:

“Een mooi voorbeeld is te vinden in ons eigen bedrijf, Visma I yuki. Recent installeerden en implementeerden we in onze software namelijk de Duurzaamheidsmonitor om duurzaam boekhouden en ondernemen mogelijk te maken. Via deze feature brengen we de afzonderlijke CO2-bronnen van onze partners in kaart aan de hand van financiële gegevens uit verschillende grootboekrekeningen, die we mooi visueel presenteren. Op die manier vormt deze monitor een leerrijke bron van informatie om maandelijkse, vergelijkende analyses uit te voeren - én om met de CO2-uitstoot van je kantoor of organisatie aan de slag te gaan.”

Door je collega’s en/of personeel bovendien vanaf de start te betrekken in deze duurzame ontwikkeling van je kantoor of bedrijf, schets je een duidelijk, transparant en toekomstgericht verhaal, zowel intern als extern. Kortom, je slaagt erin om duurzaam boekhouden en ondernemen écht te gaan verankeren in je bedrijfscultuur.

Wanneer je erin slaagt om duurzaam boekhouden en ondernemen écht te gaan verankeren in je bedrijfscultuur, biedt dat enorm veel meerwaarde.

Hoe begin je met de integratie van duurzaamheid in je kantoor of bedrijf?

Alles begint met het onderzoeken, analyseren en verkrijgen van glasheldere inzichten in je huidige situatie. Meten is weten, toch? En het is cruciaal om te weten waar je als bedrijf of kantoor staat. Vervolgens kan je specifieke doelen stellen en je focussen op een beperkt aantal pijlers. Deze gerichte focus vergroot niet alleen je kans op slagen, maar maakt het het evalueren van je inspanningen eveneens een stuk eenvoudiger. Tenslotte is het ook belangrijk om acties te ondernemen op drie niveaus: intern binnen je bedrijf, extern in samenwerking met je partners én ingebakken in je producten of diensten. Door deze holistische aanpak voer je stap voor stap veranderingen en verbeteringen door, integreer je duurzaam boekhouden en ondernemen van A tot Z en… slaag je erin om je bedrijf of kantoor steeds duurzamer te maken. 

Duurzaam boekhouden en ondernemen gaan hand in hand. Niet alleen draag je bij aan een betere wereld, voldoe je aan de strenger wordende wet- en regelgeving, slaag je erin om kosten te besparen én omarm je innovatie als groeikans, maar ook trek je nieuwe klanten aan, speel je in op de stijgende vraag van de markt, versterk je de reputatie van je kantoor of bedrijf én geniet je van een sterkere positionering ten opzichte van je concurrentie. 

Kortom, what’s in it for you? Wel, erg veel. Héél erg veel. Hoog tijd om duurzaamheid te omarmen, toch?!

Wil je meer weten over de meerwaarde van duurzaamheid voor jouw kantoor of bedrijf?