Nieuws

Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie

Judith van den Borne
|
30/11/2021

Antwerpen, 30 november 2021 – Visma | yuki heeft blockchain technologie verwerkt in haar boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnetjes en facturen automatisch is te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling. 

Fraudefacturen zijn steeds lastiger te herkennen. Wil je dit 100% goed doen, dan komt daar veel controlewerk bij kijken, ondanks de hoge mate van automatisatie. De ontvanger van de factuur blijft verantwoordelijk voor de controle en verwerking. Dit lost Visma l yuki innovatief op door met blockchain technologie aan de slag te gaan in haar boekhoudplatform. 

Hoe werkt het?

Als de verzender een factuur in de blockchain plaatst, kan deze niet meer veranderen. De factuur die de klant krijgt, heeft een sleutel waarmee deze dankzij technologie van mintBlue vanuit Yuki is te valideren met de factuur in de blockchain. Zijn beide facturen identiek, dan vindt automatische verwerking plaats. Door het verderzetten van dit research project zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om de factuur automatisch te betalen. De software kan dan rekening houden met het beste betaalmoment voor een optimale cashflow. 

Nu al kan de factuurverwerking in hoge mate automatisch verlopen. Maar automatisering is niet per definitie veilig. De afhankelijkheid van derde partijen vormt een potentiële zwakke plek. Zo kan een leverancier in de verwerkingsketen gehackt worden, failliet gaan, prijzen sterk verhogen of de dienstverlening beëindigen. En overheden kunnen regels voor standaardisatie van factuurverwerking wijzigen waardoor de automatische verwerking stokt.

Niet afhankelijk van derde partijen

Blockchain is een altijd beschikbare database die niet afhankelijk is van derde partijen. Er is niet één centrale partij die controle heeft over de informatie, waardoor gebruikers er vanuit kunnen gaan dat de informatie correct is en blijft. Ondernemingen kunnen daardoor in een mum van tijd valideren of de ontvangen factuur authentiek is. Later zullen ook papieren bonnetjes via de blockchain veilig kunnen worden verwerkt. De bon krijgt een QR-code voordat die naar de blockchain wordt gestuurd. Bij verwerking scant Yuki de QR-code en valideert deze met de QR-code in de blockchain waarna automatische verwerking in de boekhouding plaatsvindt. 

Een 100% geautomatiseerde boekhouding

“Al sinds de oprichting tien jaar geleden werkt Yuki aan een slimme oplossing voor een complex probleem. Door toevoeging van de blockchaintechnologie Non Fungible Token invoicing (NFT) aan ons boekhoudplatform en verder onderzoek hierin zijn we er zeker van dat inkomende facturen correct zijn. Ook is het mogelijk om altijd een digitale versie van fysieke bonnen op te halen van de blockchain. Zo realiseren we 100% herkenning van papieren bonnetjes van bijvoorbeeld een tankstation of supermarkt, zegt Jeroen van Haasteren, Head of Product bij Visma | yuki. “Met CEO fraude en andere security-uitdagingen is het belangrijk om 100% te kunnen vertrouwen op inkomende facturen. Met extra onderzoek en implementatie van NFT invoicing zetten we een grote stap om onze doelstelling; een 100% geautomatiseerde boekhouding, te realiseren”

Als meer bedrijven volgen met het inbouwen van NFT invoicing technologie in hun software, geeft dit elke factuur een encrypted digitale variant die op te halen is vanaf de blockchain. Waarbij de herkenning en correctheid altijd 100% is.

Toekomst

Voordat blockchain echt een rol van betekenis kan spelen in een veilige factuurverwerking, zijn er meer softwareleveranciers nodig die NFT invoicing technologie inbouwen in hun facturatiesoftware. 

“Vanuit Visma | yuki zijn we hoopvol dat we deze eerste stap naar meer eigenaarschap over je financiële data een succesvol vervolg kunnen geven’’ zegt Ellen Sano, managing director van Visma | yuki. “Als meer bedrijven volgen met het inbouwen van NFT invoicing technologie in hun software, geeft dit elke factuur een encrypted digitale variant die op te halen is vanaf de blockchain. Waarbij de herkenning en correctheid altijd 100% is. Daarmee kunnen we een groot ongemak gezamenlijk oplossen.”

“Deze initiatieven zie je al in de markt, alleen liggen de data en het verdienmodel altijd bij een externe partij. Met de blockchain heb je deze limitaties niet en blijf je altijd eigenaar over je eigen data. Ook als de bedrijven eromheen zouden verdwijnen,’’ aldus Niels van den Bergh, CEO mintBlue. 

Visma | yuki en mintBlue roepen andere dienstverleners op zich ook bij NFT invoicing aan te sluiten om zo samen de administratie makkelijker en veiliger te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jeroen van Haasteren jeroen.vanhaasteren@visma.com of met Niels van den Bergh niels@mintblue.comMeer achtergrond en een uitleg van hoe NFT invoicing werkt, zie je via deze video.

Visma | yuki

Yuki is sinds 2007 uitgegroeid tot topspeler op het gebied van boekhoudsoftware, actief in België, Nederland en Spanje. Innovatie is hierin altijd leidend geweest. De vernieuwende aanpak van Yuki heeft onder meer bijgedragen aan de introductie van robotic accounting in de Belgische markt. Sinds augustus 2020 is Yuki onderdeel van Visma: Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen. 

Ga voor FAQ’s naar onze Support-pagina.

mintBlue

mintBlue is een aanbieder van blockchain infrastructuur. Dit betekent dat organisaties zich kunnen focussen op een applicatie, zonder zich zorgen te maken om de complexe onderliggende blockchainstructuur. www.mintblue.com

Blog Download de checklist en ontwijk 8 vacature valkuilen

Wat zijn de valkuilen waar accountants in trappen? Hoe voorkom je dat jouw vacaturetekst 13 in een dozijn wordt? En hoe trek je de accountant aan die écht bij jouw kantoor past? 

Lees het volledige artikel
Blog E-book: 10 stappen om je kantoor en je klanten mee te nemen in de digitale evolutie

De digitale evolutie is ook bij accountants en boekhouders volop aan de gang. Creëer heel wat nieuwe mogelijkheden voor jezelf en je klanten in 10 stappen. 

Lees het volledige artikel
Blog Webinar Rens Lieman: De impact van een on-demand-economie

Op 11 maart gaf Nederlands journalist Rens Lieman ons zijn kijk op de impact van een on-demand economie op de B2B-markt én specifiek op de accountancywereld. Bekijk hier de opname van zijn volledige webinar.

Lees het volledige artikel
Terug naar overzicht