Yuki 10 stappen naar digitalisering
Nieuws

Ondernemen en administratie: de klok rond

dorien@yuki.be
|
11/05/2017

Wanneer is een ondernemer met zijn of haar administratie bezig? We weten allemaal dat zelfstandig zijn een job ‘around the clock’ is en onze cijfers lijken dat nu ook te bevestigen.

Yuki is een platform dat handelaren ‘ontlast’ en toelaat om hun facturen, restaurant bonnetjes en andere administratieve documenten direct naar de boekhouding te versturen. Dit kan onder andere via de Yuki app. Eenmaal de documenten in de Yuki boekhouding  zijn aangeleverd, neemt de boekhouder het over. Het systeem van Yuki houdt grafieken bij over de momenten waarop zelfstandigen dit doen.

Around the clock

Op dag-niveau merken we bij Yuki dat zelfstandigen voor een deel de kantooruren volgen. De eerste pieken komen vanaf 9 uur ‘s morgens en ze bereiken een maximum rond elven. Opvallend is de kleine dip tijdens de middag. “De meeste werknemers nemen ’s middags een pauze. We merken echter dat dit voor zelfstandigen veel minder geldt. “Die gaan gewoon door” zegt Ellen Sano, onze Managing Director.

Vanaf 18 uur ’s avonds is er een duidelijke knik in het aantal aangeleverde documenten. Deze knik neemt verder af tot middernacht. Wat opvalt is dat het aantal daarna weer sterk stijgt. Dit kan verklaard worden door twee zaken. “We vermoeden dat veel zelfstandigen eerst tijd bij de familie doorbrengen en bijvoorbeeld samen naar televisie kijken. Nadien vervolgens, voor het slapengaan toch nog graag met een gerust gemoed een deel van de administratie doen” zegt Sano.

Daarnaast kunnen facturen en documenten ook automatisch door leveranciers naar een uniek Yuki e-mailadres worden gestuurd. Op deze manier belanden deze documenten dus in de boekhouding van de ondernemer zonder dat hij hier zelf iets voor heeft moeten doen. Sommige systemen doen dit om middernacht. Wat bijgevolg mee als verklaring kan dienen voor deze nachtelijke piek.

Zaterdag is rustiger

Yuki toont ook duidelijk aan op welke dagen van de week er het meest aan administratie wordt gedaan.
Maandag en dinsdag zijn duidelijk de topdagen voor wat betreft het verwerken van de administratie. In het weekend is het gelukkig rustiger. “We vermoeden dat handelaren het weekend meer en meer terug claimen als vrije tijd. Natuurlijk ben je de klok rond ondernemer, maar door oplossingen als Yuki kan je eigenlijk altijd je administratie doen. Zo kan je kiezen om in het weekend weer meer tijd vrij te maken om te leven.” Dat maandag en dinsdag het drukste zijn lijkt ook logisch: “In het begin van de week wil je dingen in orde brengen. Je hebt net het weekend gehad om tot rust te komen en je hebt kunnen laten bezinken wat je maandag nog moet doen: administratie hoort daarbij.”

Terug naar overzicht