Artificial Intelligence
Nieuws

Cloudboekhouden – Yuki overschrijdt kaap van 5 000 ondernemingen

dorien@yuki.be
|
25/10/2017

Klassiek softwareboekhouden maakt plaats voor artificial intelligence

Antwerpen – 25 oktober 2017 – Yuki, het bedrijf dat in België artificial intelligence cloudboekhouden heeft geïntroduceerd, heeft de kaap van 5 000 Belgische ondernemingen overschreden. Het bedrijf verdubbelt haar klantenbasis op een jaar tijd en is daarmee de sterkste groeier in de sector. Deze mijlpaal luidt het einde van het klassieke softwareboekhouden in. 

“De 5 000ste ondernemer is een belangrijke mijlpaal voor Yuki. Bij de lancering werd ons aanbod – het automatiseren van taken – op scepsis onthaald. Deze groei toont aan dat het aanslaat,” zegt Ellen Sano, Managing Director van Yuki in België. 

Het bedrijf voorspelt dat klassiek softwareboekhouden langzaam maar zeker uitdooft. “Een goede zaak,” vindt Sano: “Accountants en boekhouders kunnen zich nu focussen op het geven van relevant advies en blijven niet hangen in de repetitieve, bureaucratische taakjes die AI perfect kan overnemen.”

Yuki startte haar activiteiten in België in 2014. Een half jaar na de oprichting rondde het bedrijf de kaap van de 500 ondernemingen, nog geen drie jaar later zijn dat er dus 5 000.

Klassiek softwareboekhouden versus AI cloudboekhouden

Veel accountants gebruiken vandaag nog klassieke software-boekhoudpakketten waarbij ze op een vaste computer zelf tal van documenten en handelingen moeten invoeren en verwerken. De grootste nadelen van deze pakketten zijn de beperkte toegankelijkheid, het feit dat ze niet zelflerend zijn en dat ze afhankelijk zijn van software updates.

De grootste voordelen van gerobotiseerde cloudoplossingen als Yuki zijn de toegankelijkheid en het zelflerende karakter. Zowel de boekhouder als de ondernemer hebben op elk moment van de dag toegang tot cruciale data en analyses zodat ze snel beslissingen kunnen nemen. Het zelflerende karakter van deze oplossingen maakt dat je als accountant een bepaald document maar een keer moet boeken: de volgende keer gebeurt dat geautomatiseerd.

Focus op andere skills voor accountant/boekhouder

Doemdenkers suggereren dat veel jobs in de sector zullen verdwijnen door cloudboekhouden. Een Oxford studie uit 2015 ‘voorspelde’ dat 95% van de jobs zouden verdwijnen. “Het zal niet zo’n vaart lopen. Wat dan wel weer als een paal boven water lijkt te staan, is dat je 35% andere skills die nodig hebt voor je job als accountant of boekhouder. AI laat je dus toe om je te specialiseren en om nieuwe opportuniteiten te spotten,” weet Sano.
Er zullen dus jobs verdwijnen, maar er komen er ook nieuwe, meer kwalitatieve bij. De tijd van het repetitieve ingeven van gegevens is gelukkig voorbij.

5 000 ondernemers, 200 accountants

Yuki is volledig gericht op de ondernemer, in tegenstelling tot andere oplossingen die vooral ontworpen zijn voor boekhouders en accountants. De 5 000 ondernemers genieten van de diensten van Yuki via een 200-tal accountants.

Verder ambities?

Yuki wil vooral verder groeien door samen te werken met bedrijven die meestappen in de Yuki-visie. Het bedrijf rekent op een stevige groei de laatste jaren en zet ook in op de verdere ontwikkeling van haar platform. Het bedrijf is een frontrunner op vlak van innovaties door artificial intelligence.

Terug naar overzicht