computer scherm met financiële informatie
Nieuws

Analytisch boekhouden: nieuwe feature van 2022

Sophie Bleys
|
14/12/2021

Analytisch boekhouden: wat is dat? 

Analytisch boekhouden splitst alle kosten en opbrengsten op naar plaats en verantwoordelijkheid. Heb je het gevoel dat een specifiek product of winkel winstgevender is in een bepaalde regio of wil je nagaan welke teams kosteneffectief werken? Bevestig je buikgevoel met analytisch boekhouden aan de hand van vergelijkende cijfers en rapporteringen. 

De nieuwe functionaliteit geeft ondernemingen geavanceerde inzichten in hun bedrijf door bijvoorbeeld cijfers van producten, filialen of bedrijfstakken met elkaar te vergelijken. Een gedetailleerde rapportering én een betere monitoring zorgt ervoor dat je meer proactief kan handelen. 

Wie kan de functie analytisch boekhouden gebruiken? 

 

 • Voor accountants of finance experts binnen bedrijven: Help klant-ondernemers bij de opbouw van de analytische module door samen de criteria te bepalen die hun diepgaande en relevante inzichten geven over hun onderneming. Met analytisch boekhouden werk je in een volledig aparte analytische omgeving, waardoor er geen vertraging is bij je boekhoudkundige verwerking. Met deze feature staat de samenwerking tussen ondernemer én accountant centraal. Wil je meer informatie over deze feature als accountant? Leer meer over analytisch boekhouden voor accountants op onze supportpagina. 

Wat zijn de voordelen van analytisch boekhouden? 

 • Verschillende rapporten
  Beschikbaar om meteen nieuwe inzichten te krijgen
 • Grote focus op automatisatie
  Introductie van verdeelsleutels, toewijzingsregels en bulk toewijzingen
 • Verschillende niveaus van analyse
  Tot twee combineerbaar
 • Aparte omgeving
  Deze functionaliteit staat los van de gewone boekhoudkundige verwerking, waardoor flexibiliteit en automatisatie ten volle benut kan worden.
 • Excel exports
  Beschikbaar voor bedrijven die nog verregaandere eigen rapportering wensen op te bouwen
 • Samenwerking
  Feature waarbij ondernemer én accountant optimaal samenwerken

Analytisch boekhouden met Yuki: boost de samenwerking met je ondernemer of accountant 

De feature analytisch boekhouden in Yuki is gebouwd en ontworpen naar de noden van ondernemers en is volledig customizable afhankelijk van het type onderneming. Bepaal samen met je accountant de criteria en soort transacties zodat je die concrete cijfers samen kan analyseren. Deze feature is erop gebrand om de samenwerking tussen ondernemer én accountant te boosten.

Wil je analytisch boekhouden proberen in Yuki? De feature is onmiddellijk beschikbaar voor ondernemingen die over een Large of Unlimited bundel beschikken.

Hoe zet je de functie Analytisch boekhouden op in de software? 

Analytisch boekhouden splitst alle kosten en opbrengsten op naar plaats en verantwoordelijkheid en wijst ze toe aan bepaalde kostenplaatsen en kostendragers. We spreken hier over dimensies.

 • Kostenplaats = departement die de kost maakt
 • Kostendrager = het eindproduct waar de kost aan verbonden is

Yuki werkt met één of twee lagen (dimensies) bovenop het rekeningschema. Je bepaalt die dimensies zelf en de transacties worden toegewezen aan bepaalde analytische grootboekrekeningen. Door te werken met dimensies blijft het rekeningschema van je boekhouding overzichtelijk. 

Benieuwd wat Yuki – buiten analytisch boekhouden – nog in petto heeft?

News Een flitsende boekhouding dankzij de nieuwe Yuki Assistant

Vanaf 1 december is de overgangsperiode officieel voorbij en verdwijnt de oude app. Enkel de nieuwe Yuki Assistant is dan nog ter beschikking.

Lees het volledige artikel
News Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie

Blockchain technologie in haar boekhoudplatform controleert de echtheid van bonnetjes en facturen automatisch.

Lees het volledige artikel
News Nieuw leiderschap voor Visma | yuki

Nieuwe wind in de zeilen van The Yuki Company! 💨 Rogier van den Heuvel en Ellen Sano nemen vanaf vandaag de fakkel over. 🔥 Als stuur- en bakboord werken ze samen en zetten koers naar meer groei. 📈

Lees het volledige artikel
Terug naar overzicht