Blog

Value Based Pricing: Het nieuwe prijsmodel in de accountancywereld.

Anthony
|
17/05/2019

Wat is Value Based Pricing?

Wanneer je Value Based Pricing googelt, krijg je het volgende: 

Value based pricing is een prijsstrategie waarbij de prijs primair wordt bepaald op basis van de waarde die de doelgroep percipieert in het product. Wanneer goed toegepast kan value based pricing uw resultaat significant verbeteren in vergelijking tot wanneer wordt vastgehouden aan cost plus pricing.

Dit klinkt nog wat vaag, niet? Geen zorgen, in deze blog:

  • De voordelen van Value Based Pricing t.o.v. oude prijsmodellen
  • Hoe kan jouw kantoor met Value Based Pricing van start gaan?
  • Handige tips & tricks van een ervaren Yuki-partner

Stop met al dat handmatig inputwerk

Je kunt verschillende handelingen automatiseren. Bespaar tijd in 10 eenvoudige stappen.

Uur-factuur betaal je duur

Jij werkt al jaren met uurtje-factuurtje of aan een vaste prijs en dat werkt toch goed? Maar werkt het nog wel? En hoe lang blijft het nog effectief?

Werk je al met een online boekhoudpakket? Dan zal je de digitale (r)evolutie zelf ook al binnen je kantoor hebben opgemerkt: repetitieve facturen worden voor jou ingeboekt, je moet geen betalingen meer ingeven (enkel nog controleren), alles gaat vlotter en efficiënter. Iets dat ook gevolgen heeft voor je pricing. Is het dan nog wel voordelig om inputwerk per uur aan te rekenen? En wat doe je met die software kosten?

Je uur-factuur betaal je uiteindelijk duur. Waardoor je nog niet alle waardevolle vruchten van je digitalisering kan plukken.

Zit je veilig met vaste prijzen?

Het andere gangbare pricing model is werken aan een forfaitaire prijs. Jouw job zal de komende jaren zo veranderen dat je zeker opportuniteiten zal missen indien je aan een vaste prijs blijft werken.

Er zullen altijd klanten zijn met wisselende behoeftes. Wat zorgt voor een onevenwicht van je facturatie aan je klant. Daarbovenop zal jouw meerwaarde shiften van inboekwerk naar advisering. Zo krijg je een verschil in de service die je per klant aanbiedt.

Bijvoorbeeld

Klant Y wil enkel haar btw-aangifte op tijd ontvangen – die dankzij je slimme software makkelijk voor je klaarstaat. Op die manier krijg je tijd vrij om klant X te helpen met zijn strategisch businessplan. Je kan die persoon dus meer bieden dan voorheen. Het spreekt voor zich dat het voordeliger is wanneer deze extra meerwaarde wordt weerspiegeld in je prijs. Of misschien kan je nu klant X en Z helpen met hun strategisch plan, in plaats van enkel klant X.

Vergeet echter niet dat je ondernemer onwetend is over wat jij doet, en wat het voor hem of haar precies betekent. Het is vanaf nu jouw taak om die persoon tot een bepaald inzicht te brengen: niet al je diensten zijn evenveel waard. En zo komen we uiteindelijk uit bij Value Based Pricing…

Jouw waarde wordt bepaald door je meerwaarde voor de ondernemer

Werken met Value Based Pricing begint dus allereerst met een verandering in mindset: als je wilt weten wat jouw diensten waard zijn voor de ondernemer, moet je weten wat je klant belangrijk vindt.

Lander van Accountantskantoor Acctive werkt ondertussen al 5 jaar met Visma | yuki. Hij ging het gesprek met zijn ondernemers aan voor hij Value Based Pricing invoerde:

“Als boekhouder/accountant moet je eens letten op de reactie van jouw ondernemer als het gaat over balansen of waarderingen. Geen enkele gepassioneerde ondernemer wordt wild van deze besprekingen.  Dit zijn namelijk zaken die de fiscus van de ondernemer verlangt, maar het is niet de drijfveer of de passie van deze ondernemer zelf. Tot je vraagt hoe het met zijn/haar bedrijf gaat: “Waar wil je staan binnen 5 jaar? Loopt alles goed? Wil je groeien in personeel, wil je groeien in omzet?” Dan zit er opeens een heel andere ondernemer voor je: eentje die gepassioneerd is door zijn/haar zaak en eentje met heel wat meer interesse in de bespreking.”

Laat het duidelijk zijn: btw-afsluitingen en waarderingen zijn een noodzakelijk kwaad voor de ondernemer. De ondernemer wil zeker zijn dat het personeel wordt uitbetaald én zelf iets overhoudt op het einde van de maand. Die persoon wil weten of er tijd is om op zondag tijd te spenderen met de familie of dat hij of zij bezig moet zijn met de facturatie. Jouw meerwaarde ligt dus ook hier: financiële gemoedsrust leveren. Dit is dan ook wat je vanaf nu zal verkopen.

Jouw meerwaarde ligt dus ook hier: financiële gemoedsrust leveren.

Van cijfers naar advies: shift de focus van het gesprek en luister   

Als accountant ben je het gewoon om uitleg te geven over de cijfers. Toch zal de focus van het gesprek niet louter hierover gaan. Vraag je klanten wat zij willen weten van jou, wat zij van je verwachten en waar bepaalde gevoeligheden liggen. Combineer dit met je unieke kennis van je ondernemers’ verleden, het inzicht op de situatie vandaag door up-to-date cijfers en je expertise om een blik in de toekomst te werpen.

Aan de hand van dit kleinschalig marktonderzoek stel je verschillende dienstenpakketten samen die je aan je ondernemer kan voorstellen.

Zo heeft Lander van accountantskantoor Acctive drie verschillende pakketten:

  • De reactieve accountant – de accountant die ‘gewoon’ up-to-date cijfers aanlevert
  • De actieve accountant – de accountant die je vooruit helpt
  • De proactieve accountant – de accountant die samen met jou de toekomst zal helpen uitstippelen en opbouwen, je persoonlijke CFO

Elk van deze pakketten heeft logischerwijs verschillende bouwstenen, en dus ook een verschillende prijzen. Ondernemers zijn er namelijk in alle soorten en maten. Op die manier kan jij hen ook meer gepersonaliseerde diensten aanleveren.

 

Blog

Checklist: 8 stappen om élke collega mee te nemen in een nieuwe manier van werken

Lees meer
Blog

De impact van Artificiële Intelligentie: mens vs machine

Lees meer
Blog

E-book: ben jij mee met de accountancytrends?

Lees meer