Yuki Als accountant opvallen tussen je concurrentie: 3 factoren
Blog

Als accountant opvallen tussen je concurrentie: 3 factoren

Dorien
|
4/03/2019

Als accountant heb je behoorlijk wat concurrentie om je heen. Lokale kantoren in je directe omgeving, grotere coöperaties die zich focussen op jouw doelgroep, opkomende starters die de markt innoveren en transformeren…

Al deze concullega’s zijn, net als jij, gefocust op het behalen van één en hetzelfde resultaat: bestaande klanten behouden en nog meer nieuwe klanten aantrekken. En in zo’n competitieve en dynamische markt als de accountancy betekent dit dat je keihard je best moet doen om op dit gebied de resultaten te behalen die je wilt behalen.

De strijd met de concurrentie (blijven) winnen?

De beste manier om je concurrentie voor te zijn? Je onderscheiden van de rest van de accountantskantoren waar je (toekomstige) klant uit kan kiezen.

Als je niet opvalt tussen je concurrentie betekent dit dat nieuwe klanten bij andere kantoren terechtkomen. Daarnaast hebben ondernemers steeds verder toenemende verwachtingen, ook van jou als accountant. En wanneer je deze verwachtingen van je huidige en toekomstige klanten niet(meer) waar maakt gaan ze met hun boekhouding zo naar een ander accountantskantoor. Als kantoor blijven opvallen en continu top of mind zijn is dus een noodzaak.

Helaas is dit lang niet zo makkelijk. Je kan uiteraard besluiten er wat budget tegenaan te gooien en je naam zo hard mogelijk van de daken te schreeuwen, maar de kans dat iemand net iets meer budget heeft en net iets harder kan schreeuwen is behoorlijk groot. Dus hoe kan je er op een slimme manier voor zorgen dat je de strijd met de concurrentie blijft winnen?

Om hier antwoord op te geven delen we 3 factoren die het verschil maken. Zo kan jij beginnen je te onderscheiden van alle andere accountantskantoren en lopen de klanten binnen.

Deze 3 factoren zijn:

  1. Efficiëntie en effectiviteit
  2. De wensen en verwachtingen van de klant
  3. Propositie en positionering

Waarom zijn deze 3 factoren nou precies zo essentieel om jouw kantoor van de rest te onderscheiden? We gaan er hier kort op in.

Hoe onderscheid je je van de concurrentie?

In ons e-book lees je concrete stappen, tips en advies die je helpen om als accountant op te vallen tussen de concurrentie!

1. Efficiëntie en effectiviteit voor accountantskantoren

Grote kans dat efficiëntie en effectiviteit nu al belangrijke pijlers voor je bedrijf zijn. Maar zet je ze ook al in als wapen om op te vallen tussen de rest?

Het lijkt misschien niet direct een belangrijke factor om je mee te onderscheiden van de concurrentie, maar toch kan efficiëntie en effectiviteit een enorm verschil om nieuwe klanten aan te trekken en je bestaande klanten tevreden te houden.

Een verbeterde efficiëntie kan ervoor zorgen dat je bestaande klanten nog enthousiaster worden van de diensten die je ze biedt. Daarnaast heeft efficiëntieverbetering een heel ander waardevol gevolg: meer tijd. Meer tijd geeft je de mogelijkheid om je te focussen op de elementen binnen je bedrijf die ervoor zorgen dat je echt onderscheidend bent. En extra tijd is natuurlijk extra aandacht voor de klant.

2. De wensen en verwachtingen van de klant

Uiteraard stel je jouw klant centraal bij je dagelijkse werkzaamheden. Iedereen binnen het kantoor is er immers op gericht klanten een zo goed mogelijke service te bieden. Maar zet je het ook al in binnen de concurrentiestrijd?

De wensen, behoeften en verwachtingen van je klant in kaart brengen is een sleutelfactor om je te onderscheiden van je concullega’s. Het helpt je namelijk een stuk beter te begrijpen waar klanten nou precies naar op zoek zijn. En dus ook wat ze aantrekt en tevreden houdt.

Probeer daarom antwoord te vinden op vragen als:

  • Wat vindt de doelgroep die je aan probeert te spreken echt belangrijk?
  • Met wat voor accountant willen jouw potentiële klanten samenwerken?
  • Welke diensten zijn nou echt onmisbaar?

Kruip in de huid van je potentiële klant en identificeer de beste manier om net dat stapje verder te gaan. Zo kan je de wensen en verwachtingen van de ondernemers inzetten om je te differentiëren van concurrerende accountantskantoren.

3. Jouw propositie en positionering als accountant

Een ijzersterke propositie en een strategische positionering: sleutelfactoren voor ieder bedrijf dat probeert op te vallen in een massa van concurrerende organisaties. Binnen de accountancy geldt dit natuurlijk net zo.

Voor boekhoudkantoren is het belang van de juiste propositie en positionering niet te onderschatten. Neem daarom de tijd om na te denken over de manier waarop je jezelf in de markt zet. Dit is hét moment om je als bedrijf te onderscheiden en je concurrentie voor te zijn.

Het allerbelangrijkst om hierbij in gedachte te houden? Denken en handelen vanuit de kracht van jullie kantoor. Je hebt er maar weinig aan wanneer je als kantoor gefocust bent op het neerzetten en realiseren van een briljante propositie en positionering die totaal niet aansluit bij jou als organisatie. Op deze manier is de kans dat je de plank misslaat namelijk een stuk groter dan de kans dat je erin slaagt het gewenste resultaat te bereiken.

Dit zijn de 3 factoren… En nu?

Inmiddels heb je een stukje theorie. Maar nu is het een kwestie van deze theorie op een effectieve manier omzetten naar de praktijk. Iets dat zeker wat tijd en moeite zal kosten.

strafverhaal uw zuster boox
Blog

#strafverhaal – Uw Zuster in de Zevende Hemel dankzij hun accountant.

Lees meer
Yuki - innoveren voor accountants
Blog

Piekdrukte & kwartaalstress de baas: innoveren voor accountants

Lees meer
Blog

Het bindmiddel tussen accountant en ondernemer? Digitale tools

Lees meer