Mens versus machine: de impact van A.I.
Blog

De impact van Artificiële Intelligentie: mens vs machine

Sophie
|
29/03/2022

Aiaiai, is A.I. al slimmer dan wij? Lieven Scheire zegt van niet. Dat vertelde hij op een evenement van Finplex: Allemaal Digitaal. “Artificiële Intelligentie is niet intelligent, ook niet artificieel. Het is nieuwe software die gewoon goed is in patroonherkenning.” Wij geven input en bij veel herhaling wordt de software beter, slimmer. Geen hokus pokus dus. Het zit verweven in ons dagelijks leven. Denk maar aan Tesla, Google Translate, Facebook. Accountancy software is de volgende stap. 

Ook Yuki schaart zich achter dit statement. Accountants leren Yuki automatiseren, niet andersom. Je moet de software trainen. Hoe meer input, hoe slimmer de software, hoe meer vruchten accountants ervan plukken. Het addertje? Als je onvoldoende controles inbouwt en je input niet zuiver is kan de software een ongeleid projectiel worden. Dit principe draait op ‘machine learning’. Vanuit de input die jij als mens geeft zoekt de software logische verbanden. Is die input foutief of vervuild, dan is de output dat ook. Gelukkig is Yuki voorbereid op menselijke fouten. 

 

Vanuit de input die jij als mens geeft zoekt de software logische verbanden. Is die input foutief of vervuild, dan is de output dat ook. Gelukkig is Yuki voorbereid op menselijke fouten

Wil je meer weten over de trends in de accountancysector?

Blijf altijd up to date over de nieuwste ontwikkelingen

Machine learning en A.I.: het verschil 

A.I. is een term voor ‘technologie die een machine menselijke handelingen laat doen’. Machine learning is een vorm van Artificiële Intelligentie. Er is een belangrijke nuance tussen machine learning en de A.I. toepassingen die accountantssoftware gebruiken. Die nuance is allesbepalend voor een veilige automatisatie. Machine learning stelt softwaretoepassingen in staat resultaten nauwkeuriger te voorspellen zonder dat ze geprogrammeerd zijn. Daar zit ‘em nu juist het verschil. De als-dan regels bij de software die wij gebruiken zijn wel op voorhand ingesteld. We maken geen voorspellingen, maar behouden de controle. 

Hoe werkt A.I. dan in accountancysoftware?

A.I. werkt op basis van patroonherkenning: als je x leest, moet je y doen en de software legt de juiste linken. Yuki leest x op basis van Optical Character Recognition (OCR). OCR scant een factuur en zet de afbeelding of foto om naar tekst. IDR (of Intelligent Document Recognition) gaat dan verder aan de slag met deze informatie. IDR vult de juiste bedragen in in de respectievelijke btw-vakjes en zet tekst om naar velden in het boekingsscherm. Dat laatste stukje is A.I. 

Veilig automatiseren met A.I.  

Yuki heeft systemen in de software gebouwd die repetitieve processen automatisch doen lopen. De eerste lijn service is daarmee gedekt. Een performant controlescherm reduceert de foutenmarge en houdt rekening met afwijkingen op de standaardregels.  IDR-technologie kijkt na of de factuur matcht met het boekingsscherm. Stemt – wat Yuki voorstelde – uiteindelijk overeen met wat jij als accountant valideerde? Bovendien houdt IDR ook rekening met de foutmarge. Pas op het moment dat 50% van alle facturen van een bepaalde leverancier volledig juist herkend worden, zal de volgende factuur automatisch gaan. In elk ander geval moet je de fouten manueel corrigeren. Het is een alles of niets verhaal. 

Pas op het moment dat 50% van alle facturen van een bepaalde leverancier volledig juist herkend worden, zal de volgende factuur automatisch gaan

Automatiseren in Yuki als gevolg van A.I. 

Als je boekingen doet in Yuki moet je ervoor zorgen dat de standaardregels goed ingesteld zijn, anders leer je de software fout gedrag aan. Het is dus belangrijk dat je bij de opstart van een nieuw dossier heel nauwgezet werkt. Een opgekuiste database is van cruciaal belang om automatisatie te bevorderen. Elke keer wanneer Yuki een afwijking op de regel tegenkomt, wordt het document tegengehouden. Daarom heeft Yuki een aantal logische checks ingebouwd die aangeven waarom een factuur bijvoorbeeld niet automatisch kon verwerkt worden. 

Structuur van Yuki is gebouwd voor doorgedreven automatisatie 

De structuur van Yuki is zo gebouwd dat bij een correct gebruik van de software de automatisatiegraad exponentieel stijgt. Hoe gaat dat in zijn werk? Er worden herkenningsregels aangemaakt op portaalniveau. Bijvoorbeeld: door documenten van de 500 meest gebruikte leveranciers zoals SD Worx, Orange Belgium of Facebook op een uniforme manier te laten boeken via IDR. Hierdoor start je een dossier met een bepaalde automatisatiegraad. Natuurlijk zijn er altijd afwijkingen op domeinniveau.  De meest specifieke regel heeft voorrang op de algemene regel. Het domein heeft dus altijd voorrang op het portaalniveau. Naast automatisatie is er ook een performant controlescherm.

De structuur van Yuki is zo gebouwd dat bij een correct gebruik van de software de automatisatiegraad exponentieel stijgt

Wat is de rol van de overheid om van digitale boekhouding de norm te maken? 

Er zijn al veel initiatieven op poten gezet om de digitale tendens verder te zetten. Toch mist volgens ons de bijdrage van de overheid om slagkracht te geven aan impactvolle bedrijven die hier al mee bezig zijn. Met de Corona-crisis is de digitaliseringshamer doorgeslagen in een heel aantal sectoren met hulp van de overheid. In het bijzonder in de zorgsector. Een goed voorbeeld is het elektronisch voorschrift. Je huisarts mag enkel nog medicatie elektronisch voorschrijven. Die informatie staat op je identiteitskaart. De apotheker hoeft het enkel in te scannen en weet wat je nodig hebt. Ontcijferen van het doktershandschrift of verloren briefjes is daarmee verleden tijd. 

Er zijn voldoende spelers op de markt die op eigen initiatief het voortouw nemen, maar enkel met tussenkomst of ondersteuning van de overheid kan er op grote schaal verandering komen. Het zou fantastisch zijn moest de overheid ook een handje toesteken in de accountancy sector. Digitalisering en kundig zijn op dat vlak wordt steeds belangrijker. Als je niet opgegroeid bent met digitalisering ben je vogel voor de kat. Het is aan de overheid om digitale opvoeding mee te nemen als een onderdeel van het onderwijs. Eén ding is zeker: digitalisatie moet de norm zijn, papier de uitzondering. 

5 initiatieven die digitalisering kunnen bevorderen: 

  1. Maak van IT een verplicht vak in het secundaire onderwijs. 
  2. Geef studenten die in het hoger onderwijs fiscaliteit studeren ook cases over automatisatie en niet enkel traditionele softwarepakketten. Deze zullen binnen x-aantal tijd niet meer in de praktijk worden toegepast. 
  3. Beloon bedrijven die digitale stappen zetten door subsidies te geven.  
  4. Zorg ervoor dat ondernemers die zelfstandig beginnen ook digitaal bekwaam zijn. Factureren in word of excel zou echt tot het verleden moeten behoren.
  5. Bied ondersteuning aan initiatieven zoals Peppol, UBL of XML-facturen die op een uniforme en elektronische manier werken. Een UBL factuur is direct in te lezen in boekhoudsoftware en wordt automatisch en zonder fouten verwerkt als aankoopfactuur. Als de leverancier (nog) onbekend is kan deze op basis van de UBL factuur automatisch aangemaakt worden.

Wees bij de avant-garde: wat kunnen we zelf al doen? 

De weg naar fiscaal adviseur wordt door het gebruik van digitalisering en A.I. geplaveid. We mogen méér mens zijn dankzij automatisatie. Laat ons jou daarbij helpen en laten we niet wachten op de overheid.

Menselijke fouten vergeven we sneller dan die van een robot

Yuki - 5 tips voor accountants
Blog

Automatiseren, meten & verbeteren: 5 tips (en 1 bonustip) voor accountants

Lees meer
Yuki le comptable d'aujourd'hui
Blog

Ben jij de accountant van vandaag?

Lees meer
Blog

Column Olivier Verhaege: de sprong richting de cloud

Lees meer