Yuki le comptable d'aujourd'hui
Blog

Ben jij de accountant van vandaag?

Dorien
|
1/04/2019

Dankzij slimme software ondergaat boekhouden de grootste revolutie in zijn geschiedenis

Weinig mensen weten dit, maar het schrift is uitgevonden door accountants. Rond 3 500 voor Christus zochten mensen — die we vandaag accountants zouden noemen — uit het Sumerische rijk (in het huidige Irak) een handige manier om handelsovereenkomsten vast te leggen. Ze wilden het overzicht op de voorraden kunnen bewaren, belastingen berekenen en schulden niet uit het oog te verliezen. Daarvoor gebruikten ze een soort spijkerschrift.

Voor het eerst konden er meer gegevens worden opgeslagen dan de kennis die in het hoofd van 1 persoon zat én zo werd informatie deelbaar. Om op een duurzame manier tonnen informatie op te slaan moesten er ook afspraken worden gemaakt tussen de mensen die deze informatie verwerkten, aanvulden en gebruikten. Het resultaat was geniaal: plots kon informatie bewaard worden voor de volgende generaties.

Wil jij ook meer proactief zijn naar je klanten toe?

Maak tijd vrij voor belangrijke zaken door handmatige processen te automatiseren. Download onze 10 eenvoudige stappen.

Het karaktermodel van Jung

Velen onder ons zijn ondertussen bekend met het karaktermodel van Jung, en passen het misschien al toe op kantoor. Het zijn persoonlijkheidsmodellen, genaamd naar kleuren, die inzicht geven in het eigen gedrag en dat van collega’s. Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar je hebt als persoon steeds (een) dominante kleur(en).

Wat zijn deze kleuren en waar staan ze voor?

  • Blauw: je bent nauwkeurig. Blauwe profielen zijn gericht op details en objectiviteit.
  • Rood: je bent vastberaden. Rode profielen zijn doelbewust en nemen makkelijk beslissingen.
  • Geel: je bent enthousiast. Gele profielen zijn expressief en creatief.
  • Groen: je streeft naar harmonie. Voor groene profielen zijn zorgzaamheid en harmonie zeer belangrijk.

Het clichébeeld van een accountant: iemand die vooral de regeltjes kent en alles proper kan ordenen in ‘het systeem’ heeft volgens het karaktermodel van Jung vooral sterk ontwikkelde ‘blauwe’ karaktereigenschappen. Ze werken reactief, reageren eerder voorzichtig en focussen veelal op objectief beschikbare data.

Maar het boekhouden verandert radicaal. In plaats van alle energie te steken in het netjes bijhouden van de informatie, kunnen moderne accountants zich richten op het ‘nu’ dankzij slimme softwarepakketten. Ze moeten niet alleen de cijfers geven, maar ook betekenis aan deze cijfers geven. En op basis van deze cijfers moeten ze mogelijkheden vinden en deze vlot naar de ondernemer kunnen overbrengen. 

Daardoor kunnen ze — samen met de ondernemer — proactief naar de toekomst kijken. De accountant van de toekomst biedt de boekhouding volledig digitaal aan. De toegevoegde waarde van deze accountant is zijn rol als vertrouwenspersoon, iemand die begrijpelijk en strategisch advies geeft.  Accountants worden dus meer en meer de externe CFO van ondernemers. En dat vraagt dus om meer ‘rode’ eigenschappen. Kantoor Cynex geeft het goede voorbeeld, zij helpen ondernemers hun business optimaal te runnen, de taal achter hun cijfers te begrijpen, en geven houvast voor de toekomst. Zij noemen het: gidsen in groei. 

De toegevoegde waarde van deze accountant is zijn rol als vertrouwenspersoon, iemand die begrijpelijk en strategisch advies geeft

Dit betekent dat een aantal ‘blauwe’ eigenschappen van accountants ook mee moet evolueren naar ‘rode’ karaktereigenschappen. Accountants van vandaag en morgen moeten informatie uit het systeem snel en nuttig kunnen omzetten in advies voor ondernemers. Proactief naar klanten toe stappen, zelf actie ondernemen en meedenken binnen het actueel tijdskader wordt steeds belangrijker.

Betekent dit nu dat wie op een ‘moderne’ manier aan boekhouden wilt gaan doen zijn of haar persoonlijkheid moet veranderen? Je kan natuurlijk niet plots een ander mens worden, maar het helpt wellicht wel dat je beseft dat je op een andere manier met je klanten moet omgaan. Ook binnen de opleidingen boekhouden en accountancy worden studenten klaargestoomd voor deze manier van werken en de bijhorende uitdagingen.

De juiste combinatie van blauw en rood op kantoor

Vooral op kantoorniveau moet men de juiste evenwichtsoefening maken. Heeft het boekhoudkantoor een goede mix van mensen met de klassieke ‘blauwe’ en de noodzakelijke ‘rode’ karaktereigenschappen? Kandidaten met ‘rode’ eigenschappen kunnen de customer focus versterken: ze voelen aan wat de verwachtingen van de klant zijn en spelen erop in. Dit profiel is vaak erg vastberaden om samen met de ondernemer meerwaarde te creëren. Natuurlijk blijven ook klassieke ‘blauwe’ karaktereigenschappen belangrijk: een sterk analytisch vermogen helpt je om door het bos de bomen te zien en het best mogelijke advies te verlenen.

Van toen tot nu

De geschiedschrijving startte letterlijk bij het boekhouden. Maar net zoals de maatschappij sinds toen al vaak spectaculair is veranderd, ondergaat ook het boekhouden vandaag een belangrijke evolutie door de automatisering. Dat is niet erg, want net daardoor wordt de job interessanter.

 

Blog

Data-driven management als driver voor succes

Lees meer
Yuki ontmoet onze CHO
Nieuws

Ontmoet onze CHO!

Lees meer
Evenement

Schrijf je in voor onze Live Online Quiz op 24 juni!

Lees meer